Yazılımcı Maker Çocuk ve Kodlama

1’lerin ve 0’ların dünyasına hoş geldiniz. Gündelik hayatta insanlar farkında olmadan kodlama yaparlar. Araba sürmek, yolda yürümek gibi aktivitelerde kodlama yapıyoruz.

Peki bu kodlama nedir? Kodlama, bilgisayar veya elektronik parçalara istediğimiz işlemleri yaptırmak için oluşturduğumuz komutlardır. 

Arabayı hareket ettirmek için gaz pedalına  basmamız, yolda yürürken bacaklarımıza hareket etmesi komutunu vermemiz gibi.

Peki bu kodlama bize neler kazandırır? Kodlama bize algoritmik düşünme becerisi, problem çözme becerisi, yaratıcı düşünme becerisi, neden-sonuç ilişkisi kurma becerileri kazandırır.

Çocuklar bir sorunla karşılaştıkları zaman çözüme ulaştırabilmeleri için farklı açılardan sorunu incelemeleri gerekir. Küçük yaşlarda iki kavram arası ilişki kurmakta zorlanırlar. Birden fazla çözüme odaklanmaları gerekebilir. Kodlama ile bu becerileri geliştirebiliriz.

Blok tabanlı ve metin tabanlı diye ikiye ayırabiliriz.

Yazılımcı Maker Çocuk Ve Kodlama
Kodlama

1. BLOK TABANLI KODLAMA

Blok tabanlı kodlama, programların bize sunduğu hazır blok kodlarını kullanarak yaptığımız kodlamalardır. Kodlama mantığı pekiştirmek için blok tabanlı başlamamız gerekir.

2. METİN TABANLI KODLAMA

Metin tabanlı kodlama, kelimelerle komutlar oluşturarak yaptığımız kodlamadır. Başlangıç olarak blok tabanlı kodlama yapsak da asıl amacımız metin tabanlı kodlama yapmaktır. Metin tabanlı kodlama bize kullanabileceğimiz daha fazla komut imkanı verir. Bu yüzden kodlamaya blok tabanlı başlasak bile amacımız metin tabanlı kodlama yapmaktır.

YAZILIM

Gündelik hayata adapte etmeye çalıştığımız kodlamayı bilgisayar ortamına nasıl aktarabiliriz? Bu soruya cevap olarak karşımıza yazılım kavramı çıkıyor.

Yazılım, bilgisayar programlarına yada elektronik aletlere yaptırmak istediğimiz komutların bilgisayar ortamındaki kodlamasıdır. Yazılımı gündelik hayatımızda birçok yerde görürüz. 

Kullandığımız bilgisayarlar, elimizden düşürmediğimiz akıllı cep telefonları, her gün izlediğimiz televizyon, yolculuk yaptığımız toplu taşıma kartları gibi aslında hayatımızın her alanında yazılım mevcuttur.

Yazılım geliştirme işlemi kodlama eğitimi süresince kodlama derslerinin belkemiğini oluşturmaktadır. Bu yüzden her insanın yazılımın önemini kavraması gerekir. Peki yazılıma nereden başlamalıyız?

Yazılımcı Maker Çocuk Ve Kodlama
Algoritma

ALGORİTMA

Yazılıma başlamadan önce algoritma mantığını kavramamız gerekiyor. Algoritma, bir problemi ya da sorunu adım adım çözmenin yolu olarak ifade ediyoruz. Algoritma bir işi yapmak için gerekli olan adımları sıraya koyarak daha düzenli ve daha kolay bir şekilde yapmamızı sağlar.

Yapacağınız işte algoritma mantığını kullanıp sırayla gitmenizi, yaptığınız işte oluşacak karışıklıkları ve hataları önleyip önceden fark etmenizi sağlayacaktır.

Arabayı hareket ettirmemiz için adım adım yapmamız gereken işlemler vardır ya da yemek yaparken malzemelerin sırayla eklenmesi gerektiği gibi örnekleri verebiliriz. Şimdi kodlama mantığını geliştirmek için kullanabileceğimiz örnekleri inceleyelim. Link için tıklayınız.


Etkinliklerimizden İlk Siz Haberdar Olun!

Email listemize kayıt olarak etkinliklerimizden ve duyurularımızdan ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Başaralı bir şekilde abone oldunuz.

×