MakerSpace, MakerLab ya da Maker Atölye. Adına her ne derseniz deyin, bahsettiğimiz şey aslında yeni nesil Maker Atölyeleri. Maker Hareketi ile beraber üretim, özellikle de teknolojik üretim ucuzladı ve kolaylaştı. Artık yemek yapar gibi cep telefonu ya da eviniz için bir akıllı ev sistemi yapabiliyorsunuz. Kapalı kapılar ardındaki arge faaliyetlerinin yerini, çok yakında, toplumda üretilen ürünler yerini alacak gibi görünüyor.
Maker Atölyemizde çocuklar için farklı yaşgruplarına farklı atölyeler yaparak daha çocukken bu kültürün geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. https://www.makercocuk.com/maker-cocuk-atolyelerinde-neler-var/
İşte Maker Atölye’ler bu açıdan önemli. Çünkü her ne kadar kendiniz evinizde öğrenerek yapabilseniz de, birlikte insanlarla yapmak ve tüm üretim araçlarının hazırda bulunduğu bir ortamda yapmak, süreci çok daha hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.
Maker Atölyelerinin farklı kategorilerde üretim odağı olabilir. Metal, ahşap, elektronik, robotik, kodlama gibi farklı kategorilerde üretim yapabilir, atölyenizi buna göre kurabilirsiniz. Örneğin atölyemizde 3 ana kategori bulunmaktadır.
Maker Atölye’de Üretim
Üretim 3 Boyutlu Yazıcılarla ve Masaüstü CNC makinelerle yapılmakta. 3 boyutlu Yazıcılar eklemeli üretim ile beraber prototip yapmakta devrimsel yetenekler kazandırsa da, CNC makineler ise yontma delme gibi işlemleri, 3 boyutlu yazıcıların yapamadığı malzemelerle(ör. aluminyum) yapabiliyor.
Maker Atölye’de Elektronik ve Robotik
Bir diğer kategori ise elektronik ve robotik. Burada ihtiyacınıza ve hangi yaş grubunun kullanacağına göre bir kart yelpazesi var. Örneğin Arduino kartlar sektör standartı haline geldi gibi. Bu açık kaynak geliştirme kartları aslında elektronik mühendisi olmayanlar için üretilmiş kartlar. Basit kontrollerle istediğinizi kolay ve ucuza yapmanız mümkün. Raspberry Pi ve Intel Edison gibi kartlar ise daha gelişmiş. Neredeyse kendi başlarına birer bilgisayar olan bu kartlar yardımıyla daha kompleks projeler yapabilir, hazır dashboardlarını kullanarak, örneğin çok hızlı ve kolay bir şekilde odanızdaki sıcaklığı bir grafiğe bastırabilir ve bunu web üzerinden izleyebilirsiniz.
Maker Atölye’de Kodlama
Bir diğer kategori ise kodlama. Kodlama için aslında genelde sadece bir bilgisayara ihtiyacınız var. Ama farklı yaş grupları ve ihtiyaçlar için farklı kodlama platformları mevcut. Aynı zamanda Mbot tarzı robot kitleri ile de kodlamyaı öğrenmek daha keyifli hale geliyor.
Maker Atölye‘lerde bu cihaz yelpazesi dışında geleneksel üretim portföyü de bulunuyor. Çekiçten testereye, yapıştırıcıdan, tinere kadar farklı malzemeler ve araçlarla üretiminizi hızlandırabilirsiniz. Özellikle okullarda başlayan bu dönüşüm ile maker atölyeleri aynı zamanda bilim merkezleri, belediyeler ve şirketlerin içerisine de kurulmaya başlandı. Kurduğumuz pek çok atölyeler arasında en son Kocaeli Büyükşehir Belediye‘sine kurduğumuz atölyede yukarıdaki 3 ana kategoriye de yer vererek aynı anda 50 çocuğun çalışabileceği bir ortam kurduk.
Maker Atölye’ler çoğaldıkça birlikte üretim kültürü gelişecek ve nice hikayeler çıkacak diye umuyoruz. Maker Atölye kurulumu kolay ancak sürdürülebilir modelleri kurmak zor olabilir. Bu konularda sizlere her zaman destek olmaya hazırız. #SenDeYap!