Çocuklar İçin Kodlama Programları ve Robotik Kodlama
Aşağıda yer alan Kodlama programları son zamanlarda atölyelerimizde sıkça kullandığımız programlardan oluşuyor. Bu atölyelere erişiminiz olmasa da internet üzerinden birçok kaynağa ulaşabilirsiniz. Kodlama için size başlangıç olarak danışabileceğiniz tecrübe edebileceğiniz online uygulama / program sitelerini aşağıda detaylıca görebilirsiniz.
Maker Çocuk Pro birbirinden renkli atölyelerle başlıyor. 8-14 yaş için size uygun atölyeyi bugün seçin %10 indirimle alma fırsatı yakalayın (İndirim kodu: 23Mkr2022)
- Karınca Robotu Yapımı Atölyesi!0,00
- Ayçiçeği Robot Yapımı Atölyesi!0,00
- Gözlem Yapabilen Robot Yapımı Atölyesi!0,00
- Otomatik Açılan Çöp Kovası Yapımı Atölyesi!0,00
- Yalan Makinesi Yapımı Atölyesi!0,00
- 8×8 Matrix Uygulaması Yapımı Atölyesi!0,00
- Otto Robot Yapımı Atölyesi!0,00
- 3 Boyutlu Yazıcı ile Çarklı Saat Yapımı Atölyesi!0,00
- Butter Robot Yapımı Atölyesi!0,00
Robotik Kodlama Eğitimi sadece kodlama programlarını kullanarak bir noktaya kadar geliştirilebiliyor. Bir mentörün, yönlendiricinin desteği bu programları kullanırken büyük fark yaratabiliyor. Çocukların keyifle katılabileceği atölyeler ve mentörlük programları için alttaki resme veya Maker Çocuk Atölyeleri yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz
Robotik; bilgisayar, yazılım, makine ve kontrol birimleri ile beraber uzay bilimlerini de içine alan ortak bir çalışma alanıdır. Birçok mühendislik disiplinin bir araya gelmesiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Çünkü robotik alanında mekanizmaların tasarlanması, bunların kontrollerinin gerçekleştirilmesi için elektronik donanımların eklenmesi gerekir. Ayrıca dijital ortamda kontrollerinin sağlanması için birçok mühendislik dalının bir arada çalışması gerekmektedir.


Robotik biliminde kodlama eğitiminin olmazsa olmaz bir şekilde yer alması gerektiğini biliyoruz. Peki nasıl başlayacağız? Nereden ilerleyeceğiz? Robotlarla uğraşırken bir yandan motor becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor, bir yandan da temel fen bilimleri faydalı oluyor
Bugünün Maker Çocukları geleceğin girişimcileri, yazılımcıları, tasarımcıları olacak. Aşağıda bir çok site linkini bulabileceğiniz robotik kodlamaya başlangıç siteleri bir giriş seviyesi olarak düşünülmelidir. Geliştirmek için birlikte çalışma kültürüyle çocukların yaptıkları uygulamaları sevmeleri bu konuda motive olmaları temel amacımız olmalı.
Robotik kodlama programları konusuna siz de bir eklemede veya öneride bulunmak isterseniz bize sendeyap@makercocuk.com dan veya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz. Kodlama Başlangıç Siteleri listesi 23 Şubat 2021’de güncellenmiştir.
Robotik Kodlama Eğitimi
Eğitim ve Teknoloji alanında gelişmeler, robotik bilimine yönelik yapılan yatırımları ve teşvikleri de artırdı. Geleceğin teknolojisi olarak görülmesinden kaynaklı olarak hem devletler hem de kurumsal firmalar tarafından bu alana birçok destek veriliyor. Ülkemizde de bu alanda birçok okulda kodlama ve robotik kodlama eğitimi verilmeye başlandı. Bu arada evde faydalanabileceğiniz hazır kodlanabilir robotlar için Robotik Kodlama Eğitimi ve bu alanda en iyi 8 Robot adlı yazımıza bakabilirsiniz
Dijital bir dünyaya gözlerini açan çocukların bu konuda gelişmeleri de oldukça kolay oluyor.
Teknolojiyle daha iç içe yaşayacağımız günlere doğru ilerlerken çocuk ve gençlere yönelik bu konudaki kurslar,atölyeler ve uygulamalar da gelişiyor ve sayıları gittikçe artıyor.
Merak eden ve öğrenmeye açık maker çocukların internet üzerinde kodlama programları için kullandığımız siteleri sizlerle paylaşıyoruz.
Eğer oyun oynamayı çok seven bir çocuğunuz varsa, aşağıdaki programlardan önce bu yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz; Kodlama Oyunu – Oyunla Kodlama Eğitimi






Scratch ile Kodlama
MIT Media Lab tarafından 2003’de geliştirilen Scratch, çocuklara bilgisayar programlamanın mantığını öğreten en çok kullanılan programlardan biri.
Ücretsiz kodlama programları arasında en sık kullanılanı olan Scratch ile animasyonlar, hikayeler, çizgi filmler, oyunlar yaratabilirsiniz. Ve bunları herkesle paylaşabilirsiniz. Üye olup bilgisayarınızdan giriş yapabilir ya da mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz.
5-7 arası için de daha basit bir uygulaması yer alıyor. www.scratchjr.org
www.scratch.eba.gov.tr üzerinden de program hakkında bilgi alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.
Code.org
Code.org Bill Gates,Mark Zuckerberg gibi isimlerin de destekçisi olduğu kar amacı gütmeyen bir organizasyon.
7 yaş üzeri çocukların bilgisayar programlamaya başlaması için geliştirildi.
”Her okuldaki her çocuğun bilgisayar bilimlerini öğrenmek için fırsatı olmalıdır.” sloganıyla yola çıkıyor. Okullarda öğretmenler tarafından da kullanılabiliyor.
Çok basit adımlarla başlanılan dersler de giderek seviye artıyor.
CodeCombat Kodlama Programı
CodeCombat çevrimiçi programlayı öğrenebileceğiniz bir oyun.
Oyuna giriş yaptığınızda hangi programlama dilini öğrenmek istediğinizi belirliyorsunuz ve oyuna başlıyorsunuz.
Yazdığınız kodlarla ilerleyen oyunda sağda kod yazmanız için bir alan bulunuyor ve size önerilerde de bulunuyor.
Kendiniz oynayabileceğiniz gibi çevrimiçi çoklu oynama seçeneği de bulunuyor. Arkadaşlarınızı da bu oyuna dahil edebilirsiniz!
Eğlenerek öğreneceğiniz sitelerden bir tanesi.
Bitsbox
Çocukların Javascript ve HTML dillerini eğlenceli bir şekilde öğrenerek, yaptıkları uygulamaları kendi tablet ve telefonlarında çalıştırarak arkadaşları ile paylaşabiliyorlar.
App Inventor
MIT tarafından geliştirilen platform, çocukların sürükle bırak yolu ile Android telefonlar için kendi uygulamalarını hazırlamasını sağlıyor. Çocuklar yaptıkları uygulamaları isterlerse Google Play’e de yükleyebiliyorlar.
Kodu Game Lab
Kodlama öğrenmeyi kolaylaştıran en eğlenceli uygulamalardan biri olan görsel bir programlama dili Kodu Game Lab, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Çocukların kendi oyunlarını tasarlayıp kodlayacakları program şuan için sadece Windows 7 veya 8 bilgisayarlarda çalışmaktadır.
Tynker
Çevrimiçi dersler, alıştırmalar, seviyelere göre dersler sunuyor. İnteraktif öğrenme modülleriyle çocuklar rozetler kazanıyor ve ilerliyorlar. Kendi oyunlarını oluşturabiliyorlar.
Lightbot
4-8 yaş için de seçeneği bulunan programda çocuklar bir karakter aracılığı ile yönlendirmeler yapıyor, bulmacaları çözerek ilerliyorlar. Karakteri verilen görevler doğrultusunda ilerleten çocuklar sağ sol ileri geri komutlarını kullanarak istenilen hedefe ulaşmaya çalışıyorlar.
TechRocket
Tech Rocket çevrimiçi öğrenme platformlardan bir tanesi olarak yer alıyor.
Çocuk ve gençlere yönelik kod yazma,oyun tasarlama,grafik tasarım gibi ders içerikleri bulunuyor. Ücretli olarak sunulan derslere üye olarak ulaşabilirsiniz.
All Can Code
Programlamayı çocuklara yönelik bir macera oyunu ile anlatan program. Çocuklar bu oyunu oynarken hem programlamanın mantığını öğreniyor hem de eğlenceli vakit geçiriyor. Mobil uygulamaları da bulunuyor.
CodeAcademy
JavaScript,HTML,PHP, Ruby, Python gibi dilleri öğrenebileceğiniz dersler bulunuyor.
Üye olup giriş yaptığınızda bu dersler belirli bir eğitim müfredatıyla karşınıza çıkıyor.
Bu müfredata göre sırayla konuları tamamlıyorsunuz.
Yazağınız tüm kodları eğitim içerisinde yazıyorsunuz ve hatalarını görebiliyorsunuz, sorularınızı sorabiliyorsunuz.
Code Monster
Code Monster, programlama konusunda çocukları heyecanlandırıyor. Çocukların kodlamayı öğrenme konusunda deney yaptıkları bir oyun ve öğretici bir kombinasyondur.
Bir ekranda yazılan kod diğer ekranda direk uygulamaya dönüşüyor, böylece hızlı bir şekilde kodların ne yapabildiği görülebiliyor
Coursera
Standford Üniversitesi profesörleri tarafından geliştirildi.Bir çok üniversite ve eğitim kuruluşu ile ortaklığı olan herkesin erişimine açık internet üzerinden dersler sunuyor. CourSera’da bilgisayar programlama ile ilgili derslere katılabilir, sertifika alabilirsiniz. Kendi ders programınızı yapmanıza da imkan sunuyor.
Khan Academy ile Kodlama
”Herkese,her yerde,dünya standartlarında,bedelsiz eğitim!”
Khan Academy’nin amacını kısaca kendilerini tanımladıkları gibi anlatabiliriz. Bilgisayar programlama öğrenmek isteyenler için de bir çok dersin bulunduğu akademiye siz de hiç bir ücret ödemeden katılabilirsiniz. Derslere ulaşabilmeleri için işitme engellilere yönelik video izleme seçenekleri bulunuyor.
Yüzyüze öğrenmeyi tercih ederseniz, atölyemize bekliyoruz! 🙂 Maker Çocuk’ta, Kodlama uzmanı maker arkadaşlarımızla beraber, çocuklar birbirleri ile iletişim halinde, akran eğitimini teşvik ettiğimiz, arkadaşlarımızın birer öğretmen değil mentor olarak davrandığı kodlama atölyelerimize katılabilirsiniz.
Atölyelerimize tadımlık olarak katılıp, devam etmek isterseniz devam atölyelerine gelebilirsiniz. Çocuğunuz sadece kodlama ile kalmayıp, tasarım, elektronik devreler ve 3 boyutlu yazıcı atölyelerimize de katılıp, teknolojik bir ürünü geliştirmenin temellerini öğrenebilir!
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]