Teknolojinin çok hızlı ilerlediği bir dönemdeyiz. Artık yıllar,aylar değil, haftalar, günler içerisinde yeni ürünler geliştiriliyor, piyasaya sunuluyor. Bu ürünler gerek sosyal fayda, gerekse ticari olarak büyük yaygınlık ve değer kazanıyorlar. Bu gelişmelerin çoğu da uygulama pazarından geliyor, ya da mutlaka bir uygulama ile yönetilebiliyor. Farkı yaratan, uygulamanın fonksiyonu ile beraber, tasarımı, hızı ve kullanılabilirliği de oluyor.
Durum böyle iken aslında sadece çocuklar değil, hepimiz kodlama bilmeliyiz. Çünkü bu artık damarlarımıza işlemiş teknolojik dönemin yeni üretim ve anlaşma dili. Çocuklar için ise ayrı bir önem taşıyor. Özellikle 16 yaşından küçük çocuklar için, henüz bariyerlerini oluşturmamış, berrak zihin ve yaratıcılıklarıyla yeniyi üretmek ve bu üretimin yapılabileceğini görmek bile onların birkaç sene içinde bunu sıfırdan yaratmalarını ve dünyaya yaymalarını sağlayabilir. Hepsi yazılım mühendisi ya da coder olsun demiyoruz kesinlikle. Ancak bugün nasıl dünyada içerik ve anlaşma dili büyük ölçüde İngilizce olduğu için İngilizce bilmenin önemi oldukça yüksek ise, kodlama ve yazılım dillerini temel seviye olsa da anlamak, her geçen gün aynı önemi taşıyacaktır.
Peki nereden başlayabilirsiniz kodlama öğrenmeye?
Burada birçok dijital kaynağı daha önce yazmıştık: Çocuklar için Kodlamaya Başlangıç Siteleri
Dijitale alışık değilseniz kodlama ile ilgili birçok kitap son zamanlarda piyasaya çıkıyor. Aşağıda 4 alternatif sıralıyoruz:
* Çocuklar İçin Programlama – Selçuk Özdemir
* Çocuklar İçin Scratch İle Programlama 9+ Yaş 1. Kitap – Hakan Ataş ve Bager Akbay (Maker Çocuk üyelerine sadece 15TL)
* Çocuklar için Kodlama – Zafer Demirkol
* AppInventor ile Mobil Uygulama Geliştirme – Buğra Ayan
Yüzyüze öğrenmeyi tercih edersiniz, atölyemize bekliyoruz! 🙂 Maker Çocuk’ta, Kodlama uzmanı maker arkadaşlarımızla beraber, çocuklar birbirleri ile iletişim halinde, akran eğitimini teşvik ettiğimiz, arkadaşlarımızın birer öğretmen değil mentor olarak davrandığı kodlama atölyelerimize katılabilirsiniz. Atölyelerimize tadımlık olarak katılıp, devam etmek isterseniz devam atölyelerine gelebilirsiniz. Çocuğunuz sadece kodlama ile kalmayıp, tasarım, elektronik devreler ve 3 boyutlu yazıcılar atölyelerimize de katılıp, teknolojik bir ürünü geliştirmenin temellerini öğrenebilir!
Sonuç: Sen De Yap!
50bin kişiyi aşkın, Türkiye’nin ilk ve en büyük Maker Hareketi topluluğu Makers Türkiye’yi 2014’te kurduğumuzda da sloganımız aynı idi, şimdi de aynı: Sen De Yap! Üretim araçları bu kadar kolaylaşmış ve ucuzlamışken, teknolojik gelişim, üretim ve algoritmik düşünce için kodlamayı önemsiyor, hem sizlerin, hem çocuklarınızı kodlamaya davet ediyoruz!