8-10 Yaş Grubu Çocuklar İçin Neler Yapıyoruz?
8-10 yaş grubu çocuklar için atölyelerimizi temel eğitimler ve ileri seviye olarak ikiye ayırıyoruz. İleri Seviye atölyeler özel olarak talep oluştuğunda açılır.
Temel Kodlama Eğitimi atölyelerinin de yer aldığı Maker Çocuk Online Eğitim kayıtlar başladı. Bilgilenmek için resme veya linke tıklayın
7-10 yaş grubu, eğitimlerimize katılan çocukların büyük bir bölümünü oluşturmakta. Yeni dönem atölyelerimizin hepsinde, çocukların farklı alanlarda yetenekleri ve ilgileri olduğunu düşündüğümüz için iki farklı tema uyguluyoruz. Bunlar: 1-Kodlama-Elektronik 2-Tasarım-Robotik Böylece, her çocuk kendi ilgi alanına uygun temayı seçiyor ve aldığı paketin zaman dilimi dahilinde atölyelerimize katılıyor, öğreniyor, öğretiyor, eğleniyor. Bu şekilde, severek ve içinden gelerek çabalayan, çalışan çocuklarla birlikte atölyelerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Atölyelerimizi ve eğitimlerimizi gerçekleştirdiğimiz İstanbul Maker Atölyede çocukların birlikte yapma, yardımlaşma ve paylaşma içerisinde olma ve gerçek bir atölye deneyimini yaşamalarını istiyoruz. Kodlama-Elektronik Teması Yeni dönem atölyelerimiz çerçevesinde kodlama-elektronik temasında kodlama üzerinde durduk. Kodlamaya girişle başladığımız 2016 öğretim yılında, kullandığımız ana program Scratch idi. Bitsbox da, kodlama platformlarında kendimize kaynak edindiğimiz bir program. Bitsbox, sürükle-bırak yöntemi gibi işlemiyor. Javascript programlama dilini kullanarak çocuklar kod yazıyorlar. Bu program çocuklarda “Ben kodlama yapabiliyorum” hissini kesinlikle uyandırabiliyor. Dönem içerisinde Kodu GameLab ile de kodlama yapıyoruz. Bu program, kodlayarak daha profesyonel ve grafik özellikleri yüksek oyunlar ortaya çıkarmamızı sağlıyor. Kodlama, çocukların düşünme becerilerini geliştiren bir eylem. Amacımız, bu işin mantığını kavratmak ve çocuklara kodlamayı sevdirmek ve projeler ortaya çıkarmalarını sağlamak.
Tasarım-Robotik Teması Bu temayı kapsayan atölyelerimiz çerçevesinde bu yıla Makey Makey ile Proje Üretimi ve Solar bot ile başladık. Makey Makey, bilgisayarla fiziksel bir temasa girmeden bilgisayarın bazı fonksiyonlarına hakim olabilmeye yarayan bir araç. Bu araç, elektronik hakkında bazı yaygın bilgilerin çocuklar tarafından öğrenilmesini de sağlıyor. En güzeli de, yapılan projelerden sonra oyuna başladığınızda oyundan aldığınız zevk ve eğlence oluyor. Solar bot ise üzerindeki solar panel sayesinde elektrik ya da pil gibi bir güce ihtiyaç duymadan, güneş veya kuvvetli bir ışığın panele tutulmasıyla çalışan bir robot kiti. Bu kit parçalarına ayrılmış bir şekilde çocuklara veriliyor. Amaç çocukların mekanik düşünebilmelerini sağlayarak ortaya bir robot çıkarmalarını sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilinçlenmelerini sağlamak. Dönem içerisinde kullandığımız diğer bir kit ise MBot. Programlanmayı ve programladıktan sonra, yazdığımız kodların gerçekte nasıl bir etki yarattığını gözlemlememize yardım eden bir kit. Atölyemizde, bu kiti, çocuklara tamamen parçalarına ayrılmış bir şekilde veriyor ve montajlamalarına yardım ediyoruz, bu şekilde çocuklar psikomotor becerilerini de harekete geçiriyor ve gelişmesini sağlıyor. Daha sonrasında MakeBlock adlı yazılım üzerinden MBot’ları kodlamayı öğretiyoruz. Bu atölye en eğlenceli atölyelerimizden biri.
3D Printer teknolojisini de dönem içerisinde müfredatımızdan eksik etmiyoruz. İlk önce hazırladığımız sunumla 3 boyutlu yazıcı teknolojisini tanıtıyoruz, dünyada ve ülkemizde yapılmış örnekleri ve girişimleri anlatıyoruz, nasıl kullanılacağını gösteriyoruz. Ardından bu heyecanı yaşamaları ve kullanımı tecrübe edinmeleri için hazır bir model bulup, bunu bastırmalarını sağlıyoruz. Sonrasında Tinkercad ile 3 boyutlu modelleme üzerinde örnekler yaptırıyoruz, kendi tasarımlarını ortaya çıkarmalarına yardım ediyoruz. Meshmixer programıyla da yüz taraması yaptırıp, kendi profillerini 3 boyutlu yazıcı bastırıp, elle tutulur bir hale getirmelerine yardım ediyoruz. Tabii Doodle kalem deneyimini yaşatmadan olmaz. Nasıl ki 3 boyutlu yazıcı filament akıtarak objeler üretiyorsa, bu kalemde aynı mantıkla çalışıyor. Bununla küçük bir ev inşa etmelerine yardım ediyoruz. Unplugged Unplugged projeler, yani fişe takılı herhangi bir cihaza ihtiyaç duyulmadan üretilen projeler demek. Basketbol oyunu, gece lambası, labirentten kaçan bilye, Google Cardboard (sanal gerçeklik gözlüğü) gibi unplugged projeleri ile ocak ayında çalışmalar yapacağız. Bu atölye türümüzde el becerilerini oldukça fazla kullanmalarını sağlıyoruz. Makas, yapıştırıcı, sarf malzemeleri, tahta parçaları vb. gibi malzemeler ile tam bir üretim atölyesi modunda verimli zaman geçiriyoruz.